Ibland räcker det inte att bli upprörd

DebattFolkpartietKultur- och fritidPolitikSolna

Jag hinner bli upprörd flera gånger varje dag. Ibland över vardagliga småsaker men också över orättvisor ute i världen som funnits länge. Om ingen plockat ur diskmaskinen hemma trots flera uppmaningar att följa den överenskommelse vi gjort några timmar tidigare, det kan jag leva med och upprördheten rinner av mig ganska snabbt. Men sedan finns det sånt som jag aldrig slutar att bli upprörd över, ibland går det över till att jag blir rent ut sagt ursinnig. Det är företeelser som så uppenbart är helt åt skogen, sånt som jag nu meddetsamma skulle vilja ändra på, men som jag också genast inser kräver en längre process. Det är då jag söker efter goda exempel på personer som trots att de kämpat länge i motvind, ändå fortsätter för att de är så övertygade om att det går att förändra. Under historiens gång, ja även idag, så händer det tyvärr att denna kamp kostar människoliv.

Just nu läser jag Malalas bok. En bok skriven av en flicka som fått betala ett högt pris för sin kamp för flickors självklara rätt till utbildning. En flicka som älskade att gå i skolan, som längtar tillbaka till sitt flickrum där hon kunde se ut över bergen som omger Swat-dalen i Pakistan. Hon har fått mycket uppmärksamhet och också fått en av de finaste utmärkelser man kan, Nobels fredspris. På ett befriande sätt ser hon inte sin egen storhet, för henne är just kampen för att ändra på en absurd orättvisa det viktiga.

Lika självklar som flickors rätt till utbildning och tätt sammankopplat med det är ALLA människors lika värde. För att belysa det har Solnaklubben AIK Fotboll tagit fram ett mycket bra studiematerial för barn & ungdomsverksamheten, Fotboll för alla. Från början ett projekt initierat av KI och RFSL. Att kunna bemöta varje barn utifrån dess egna förutsättningar och få det att känna sig välkommen och betydelsefull är för mig ett måste i alla den verksamhet som vänder sig till just barn. Tyvärr, verkligen tyvärr, så visar det sig att det finns krafter runt föreningen som inte ser det självklara i detta utan anser att det är politik. Hur kan det vara det? Hur kan människors lika värde vara så provocerande att man till och med hotar någon? Lika ologiskt som att anse Malalas budskap är så provocerande att hon måste tystas.

Jag kommer aldrig att acceptera hot och våld som medel för att föra fram en åsikt eller att protestera mot ett budskap som man inte håller med om! Då räcker det inte att bli upprörd och gå omkring och muttra för sig själv. Då måste man höja rösten och säga ifrån-och det gör jag nu! Personen på AIK Fotboll som blivit hotad för sitt arbete har mitt fulla stöd! Jag kommer aldrig att kompromissa om ALLA människors lika värde!

 

Marianne Damström Gereben, kommunalråd (fp)

Marianne Damström Gereben, kommunalråd (fp)