Lyft inte sanktionerna mot Belarus diktator!

DebattFolkpartietomvärldPolitikSolna

Johanna And "röstar" i det  belarusiska valet.

Johanna And ”röstar” i det belarusiska valet.

Igår var det presidentval i Belarus (Vitryssland). Sittande president Aljaksandr Lukasjenka, som brukar kallas Europas sista diktator, fick med hjälp av ett massivt valfusk 83,5 % av rösterna. Enligt nyhetsbyrån Reuters planerar EU för att lyfta sina sanktioner mot Lukasjenka och Belarus om valet kunde passera utan våld mot demonstranter. Detta skulle vara mycket olyckligt.

Att val ska gå rättvist till är fundamentalt för en demokrati och gårdagens röstmanipulation är en grov inskränkning av de mänskliga rättigheterna som ett enat Europa bör fördöma. Den påstådda motiveringen till att häva sanktionerna mot Belarus är enligt Reuters de frigivningar av politiska fångar som skett i Belarus under 2014-2015. Den välkända människorättsaktivisten Ales Bjaljatski hör till dem som släppts, efter stora påtryckningar från bland annat Amnesty.

Man måste dock komma ihåg att detta är en regim som utövar dödsstraff. Och under Lukasjenkas tid som president, sedan 1994, har människorättsaktivister hållits fångna och torterats under väldigt många år. Detta har EU tidigare fördömt och agerat på. Under 2012 drog EU också in ambassadörer från Belarus och utökade sina sanktioner, med anledning av utvisandet av Sveriges ambassadör Stefan Eriksson då han ska haft kontakt med olika delar av det belarusiska samhället, det vill säga utanför regimen. Må EU stå upp för mänskliga rättigheter och fördöma valfusket.

Zhyve Belarus! Leve Belarus!

Johanna And, ersättare (fp) kommunfullmäktige

Johanna And, ersättare (fp) kommunfullmäktige