Socialbidragen fortsätter minska i Solna

FolkpartietPolitikSolna

Ibland låter det i debatten som om det är en naturlag att socialbidragen (eller ekonomiskt bistånd, som det egentligen heter) ökar i lågkonjunktur. Riktigt så enkelt är det lyckligtvis inte. I Solna har vi, tack vare målmedvetet arbete för att hjälpa människor vidare till arbete, hållit kontroll på socialbidragen och till och med minskat socialbidragsberoendet.

Socialnämnden har nyss fastställt sitt delårsbokslut för januari-april 2010. Under årets första fyra månader har antalet hushåll som behövt socialbidrag minskat med över 11 procent, mitt i lågkonjunkturen. I april månad var det rekordlåga 279 hushåll som behövde socialbidrag, en minskning med hela 73 hushåll jämfört med samma månad 2009.

I Stockholm är Carin Jämtin orolig för att socialbidragen ökat med 9 procent förra året. Nu slarvar hon visserligen med siffrorna – rätt siffra ska enligt Socialstyrelsen vara 5 procent. Men ärligt talat borde Carin Jämtin vara mer orolig för utvecklingen i länets socialdemokratiskt styrda kommuner. 

Så här ser det ut: I Socialdemokraternas Botkyrka ökade socialbidragen med 19 procent, i Södertälje med 28 procent, i Sigtuna med 29 procent och i Sundbyberg med hela 31 procent. 

Sundbyberg och Solna borde ha exakt samma förutsättningar: tättbebyggda kommuner med mestadels lägenheter i Stockholmsregionens mitt och med massor av arbetsplatser inom nära räckhåll. Men skillnaderna är stora när man tittar på resultaten.

I Socialdemokraternas Sundbyberg skenar socialbidragen. I Folkpartiets Solna klarar vi att hjälpa människor vidare från bidrag till arbete. Undrar vad Carin Jämtin drar för slutsats av det?

Läs också Dagens Nyheters ledare om socialbidragsberoendet.