Solnas livsmedelskontroll – i medborgarnas tjänst!

FolkpartietMiljöPolitikSolna

Har du någon gång funderat på vem som ser till att restauranger, butiker och tillagningskök följer de bestämmelser som finns för hantering, servering och försäljning av livsmedel? Har du funderat på om temperaturen i kyldisken på det lokala caféet eller matbutiken håller rätt temperatur? Och vem håller reda på vad rätt temperatur är?
Det är kanske inte de första frågorna som dyker upp när den inlagda sillen serveras på midsommarafton eller när man ska sätta tänderna i ens favoritcheesecake från konditoriet på hörnet. Det finns troligtvis väldigt många frågor som vi inte ens tänker på men som är viktiga och avgörande för bra kvalité på de livsmedel vi stoppar i oss.
I de fallen jag räknar upp ovan är det faktisk den lokala myndigheten för miljö och hälsa i varje kommun som ansvarar och ser till att verksamheterna följer de lagar och regler som finns. I Solnas fall är det miljö- och hälsoskyddnämnden som utövar tillsyn på exempelvis livsmedelsbutiker, caféer, och de kök som lagar mat på våra skolor, äldreboenden och förskolor.

Sveriges kommuner tillsammans med Livsmedelsverket spelar en stor och viktig roll för att se till att livsmedel hanteras på rätt sätt. Det gäller allt ifrån just temperaturer i kyl- och frysdiskar, hygien i anläggningen, hantering av råvaror och märkning av produkter som säljs.

Våra medarbetare på miljö- och byggnadsförvaltningen gör ett stort arbete med att besöka anläggningar och utföra så kallad offentlig kontroll. Syftet är att se om företaget eller verksamheten uppfyller de krav som finns i lagstiftningen. I de fall kraven inte uppfylls kan vi som myndighet ta till olika åtgärder för att företaget eller verksamheten ska rätta till problemen.

I Solna genomfördes förra året (år 2014), 600 st kontroller på livsmedelsanläggningar varav 521 st var unika. Det registrerades också 107 st nya anläggningar, vilket är en uppåtgående trend. I takt med att Solna växer etablerar sig också fler restauranger, butiker, förskolor, skolor och caféer som kräver tillsyn av oss.

All denna kontroll är till för att du som konsument ska garanteras rätt innehåll i de förpackningar och det livsmedel som du köper i butik, att den mat som serveras på restauranger inte riskerar att leda till matförgiftning eller att grönsakerna du lägger på grillen kommer från det land som märkningen anger.

Verkar det rörigt? Ja, det finns en hel del lagar och bestämmelser men de är till för att skydda oss konsumenter. Som tur är finns det rutiner och många kompetenta livsmedelsinspektörer runt om i hela Sverige som dagligen ser till att vi kan handla och äta utan att bli sjuka. Frågorna jag inledde detta inlägg med ställer vi oss inte särskilt ofta och det tror jag beror på att vi har en väl fungerande och effektiv tillsyn av livsmedel i Sverige och i våra kommuner.

Tack vare detta känner jag mig helt trygg när jag i sommar drar på picknick med mina vänner och vi väljer att köpa färska jordgubbar eller en god bit mat som vi lägger på grillen.

 

Christoffer Jönsson, ledamot (fp) miljö- och hälsoskyddsnämnden.

Christoffer Jönsson, ledamot (fp) miljö- och hälsoskyddsnämnden.

Glad sommar!

 

Vill du läsa mer om hantering av livsmedel rekommenderar jag dig att besöka Solna stads hemsida (https://www.solna.se/sv/boende-miljo/livsmedel/) samt Livsmedelsverkets hemsida (http://www.livsmedelsverket.se/produktion-handel–kontroll/livsmedelskontroll/offentlig-kontroll/).