Valrörelsen i Solna ur ett liberalt perspektiv

FolkpartietPolitikSolna

En månad innan valdagen levereras valstugorna till Solna. Miljöpartiets stuga kommer med en lastbil som inte har tillstånd för kommersiell drift och läcker olja. Miljöpartisterna erkänner att de inte har kvalitetssäkrat transportupphandlingen. När Folkpartiets valstuga ska ställas på plats faller den och blir till kaffeved. Integrationsminister Erik Ullenhag (FP) tvingas inviga en stuga som inte är på plats.
Moderaternas påkostade stuga, däremot, har rejäla krokar och slinter inte. Dock är den så avancerad att det krävs fyra man och en halvtimme att öppna och stänga den. Folkpartiets riksdagsledamot Fredrik Malm passerar förbi, tar ett kort, lägger upp en bild och undrar i en kommentar om Apple avser att lansera Iphone M i Solna eftersom det är precis så som valstugan ser ut när den är stängd. Socialdemokraterna väljer en container som valstuga och ger begreppet ”sossecontainer” en ny innebörd för oss som har vuxit upp med den fyrkantiga Volvo 740-serien med samma smeknamn.

Alliansens valstugor och affischer vandaliseras. Värst drabbas Folkpartiet, vars stuga förstörs och drabbas av inbrott. Vissa av de rödgröna representanterna slår ifrån sig, men lyckas inte i debatten reda ut hur de ser på yttrandefrihet och hur den interna debatten förs. På bara några timmar är dock Folkpartiets valstuga nymålad och kampanjarbetet i full gång igen.

Facebookgruppen Solna Kommunfullmäktige Diskussionsforum, där populister, gnällspikar och en del rödgröna företrädare huserar, uppmanas sluta tala illa om Alliansen och tvingas föra en seriös debatt fri från ovårdat språk när företrädare för Alliansen plötsligt börjar bemöta de rödgröna inläggen.

Nätverket ”Rädda Råstasjön” drabbas av valfeber och förvandlas i praktisk gärning till en rödgrön partipolitisk kampanjorganisation i sin iver att förhindra byggnationen vid Friends Arena. De plockar bort en rapport från sin hemsida som beskriver Socialdemokraternas dubiösa dubbelspel i frågan och kampanjar vid valstugorna varje dag för att övertyga väljarna om att rösta på de rödgröna partierna.

SD i Solna gör sitt enda uttalande i valrörelsen där de ställer sig bakom kravet att inte bygga vid Råstasjön med motiveringen att det är första steget mot att minska inflyttningen och invandringen till Solna. SD:s toppkandidat avslöjas av Expressen som rasistisk anonym näthatare och uppmanas av sin partiledare att avgå. I övrigt driver partiet ingen lokal kampanj med vare sig valstuga eller affischer. När de till slut visar upp sig Solnaplan överröstas de av en ungdomsfestival med temat kärlek och lommar iväg ganska snart.

Lärarförbundet presenterar sin årliga ranking över landets skolkommuner. Solna faller detta år flera placeringar, främst på grund av svårigheten att rekrytera lärare och dåliga relationer med facket. Den rödgröna oppositionen talar om fritt fall i Solnas skolor, hyllar de moderata homogena kommunerna som hamnar högt i rankingen, men glömmer bort att berätta att länets fem kommuner med rödgrönt styre placerar sig sist i samma ranking.

Stadsfullmäktige träffas för sista gången i sin gamla konstellation. Ingen ledamot verkar glad och ingen utropar sig som segrare i det val vi alla just deltagit i. Alliansen ser ut att fortsätta sitt styre i Solna eftersom de är större än de rödgröna, men det sker utan att det finns en klar majoritet.

 

Lars Granath Avgående Stadsfullmäktigeledamot (FP) i Solna.

Lars Granath
Avgående Stadsfullmäktigeledamot (FP) i Solna.