Vi har alla ett val!

DebattFolkpartietPolitikSolna

Har du precis som jag ibland knappt hållit dig från att kommentera inlägg på Facebook eller andra sociala medier som är på gränsen till okej? Ibland beror det på att den som skriver inlägget egentligen är någon man tycker mycket om, då är det bättre att ta det personligen när man ses för att få veta hur vederbörande tänkte. Ibland är man inte riktigt på humör att inleda en kommentarsväxling som kan bli lång.

Eller har du ibland, precis som jag ibland, inte tvekat att gå in i diskussionen och fått en hel del obehagliga svar som varit svåra att skaka av sig. Som man gått och grubblat på i dagar.

Det kan vara delning av artiklar eller blogginlägg som handlar om att ”titta hur mycket pengar vi lägger på flyktingar, tiggare och invandrare, när ska vi lägga lika mycket pengar på fattigpensionärer, långtidssjukrivna eller ensamstående föräldrar”. Det kan också vara ”nyhetsartiklar” på sajter som alla inte riktigt har koll på, där det påstås en hel del som helt enkelt inte stämmer vid en närmare kontroll.
Att ställa grupper mot varandra prövades under 1930-talet i Tyskland med fruktansvärda konsekvenser. Då var det judarna, nu cirkulerar alltför många ”sanningar” om hotet från islam. Och där har vi alla ett val.

Jag väljer att se en flyktingkatastrof med 60 miljoner människor på flykt undan fruktansvärda förhållanden, krig och elände. Jag väljer att se en hel generation som inte kan gå i skolan på grund av det skulle vara med livet som insats. Jag väljer den väg som det svenska samhälle tog som välkomnade mina föräldrar och mig till en ny framtid i Sverige.

Klart att det inte är helt problemfritt. Klart att det kräver extra insatser av oss alla. Men jag gör det valet ändå. Så ibland kommer jag att vara den där jobbiga Facebook-vännen som gör den där onödiga kommentaren, för jag har satt en gräns för när jag inte kan kompromissa om mitt val.

Marianne Damström Gereben, barn- och utbildningskommunalråd (fp)

Marianne Damström Gereben, barn- och utbildningskommunalråd (fp)