Vi lyssnar och vi tar intryck

Bygga och BoFolkpartietPolitikSolna

Första gången satt vi ute i solen. Ingen kom. Vi jobbade och tänkte att anledningen nog var att inbjudningarna inte hade kommit ut i tid.
Andra gången kom en kvinna som fick mig att gråta genom att berätta om sitt starka livsöde och en man som hade många frågor.
Tredje gången var vi väntade redan när vi kom. Det var för kyligt för att sitta ute, så vi tog ett fönsterbord. Under tre timmar kom och gick sammanlagt sex personer. En var arg, så arg att han blev otrevlig. De andra kunde vi prata med och vi fick verkligen veta vad de tyckte. Och de fick veta var vi står.
Framför allt – de vi träffat har fått klart för sig att vi är där för att lyssna och ta intryck lika mycket som vi är där för att övertyga och berätta.

Det är alltså min kommunalrådskollega Marianne Damström Gereben och jag som prickat in sex tisdagar under augusti-december. Till att börja med. Tisdagar då vi flyttar ut ur stadshuset och spenderar eftermiddagen vid ett bord på Haga Sportbar i Hagalunds centrum.

Vi har delat ut flygblad till hushållen i stadsdelen och bjudit in till samtal om områdets utveckling. Hagalundsborna är engagerade i sin stadsdel och vill självklart inte att kommunens politiker och tjänstemän eller byggföretag kommer och ”förstör” stadsdelens positiva värden som man vill värna.

Oron är uppenbarligen stor. Tyvärr har det spridits en bild av att kommunen vill bygga ett helt ”nytt Hagalund i Hagalund” och dubblera antalet lägenheter genom att bygga 1.800 lägenheter mellan de befintliga 1.850 lägenheter som finns idag. Om jag bodde i Hagalund skulle också jag vara både orolig och arg om jag blev presenterad en sådan bild som många nu har på näthinnan.

Dessbättre finns ingen sådan plan beslutad. Var vi kommer att landa vet ingen ännu, men vi har berättat att Hagalundsliberalerna ser det som rimligt att man bygger 500-700 bostäder i Hagalund.

Vi har också pekat på kartor och ritat för att förklara på vilka ytor vi tänker oss byggnation. En av Hagalundsliberalerna, Sukrî Demir som själv växt upp i Hagalund och driver Haga Sportbar tillsammans med sin bror Lokman, ansluter när han kan. Igår berättade han om sin vision av hur Hagalunds centrum blir om det flyttas upp till området snett bakom nuvarande centrum.

Men åter till den äldre kvinnan som satte sig hos oss andra gången. Hon började med att berätta var hennes gränser går när det gäller byggnation men sedan gled samtalet snart över till hennes bakgrund.

 

Hon var tonåring när andra världskrigets terror tvingade familjen på flykt. Läger. Familjemedlemmar som skiljdes åt. Tvångsarbete. Krig. Hunger. Vandring längs landsvägar i Europa. Kaos vid krigsslutet. Civila som engagerade sig. Familjens återförening och ett nytt liv i Sverige. En tacksamhet som inte känner några gränser, men också en saknad efter byn, gården, landet och grannarna som hon en gång lämnade.

 

– ”Har du någon gång åkt tillbaka och besökt ditt barndomshem nu när det går att resa fritt igen?”

– ”Nej.”

Paus. En lång paus när hennes blick stelnade. Sedan sade hon, lite tystare att

–” Jag har hört att andra flyttade in i huset ganska snart. Det är andra människor som bor där nu. Andra människor som sitter och dricker kaffe ur mors koppar. ”

Hon sade det inte, men jag förstår att det gör ont att tänka på detta. Och att det skulle göra alltför ont att också behöva se det.

Vår politiske sekreterare Anne-Lie Elfvén som var med frågade om vi möjligen kunde få återkomma och intervjua henne och få höra mer om hennes livsöde. Omöjligt var det inte och jag hoppas verkligen att vi ses fler gånger. Kanske kommer hon ihåg den stående inbjudan hon och alla andra Solnabor har – att hälsa på i stadshuset när man råkar vara i Solna centrum.

Nu har vi ytterligare tre inplanerade tisdagar då vi kör dessa dialogmöten och jag hoppas att många, många fler tar tillfället i akt att komma och prata med mig och Marianne, det är otroligt givande och nyttigt för oss. Förhoppningsvis har det varit givande också för dem som kommit för att diskutera med oss.

Passar inte de tillfällen då vi sitter hos Haga Sportbar så är det bara att ta kontakt så hittar vi en annan tid.

 

Peter Edholm, kultur- och fritidskommunalråd (fp)

Peter Edholm, kultur- och fritidskommunalråd (fp)